MORGANIN KOPŘIVOVÝ SIRUP


Takže, na to množství, které vidíte na obrázku, tzn. cca 3,5 litru jsem si nasbírala v podstatě plnou mísu mladých kopřiv (u těch starších sbírám jen první dvě patra nebo samotnou špičku), sbírám do košíku nebo papírové tašky, aby mohly při sbírání a po cestě domů ještě dýchat. Pochopitelně sbírám tam, kde nejezdí auta, vlaky a nehrozí, že jsou počůrané od psů, páč v dnešní době narazit na místo bez psí moči je hotový zázrak. Doma kopřivy lehce properu, převařím si 3,5l vody, mrsknu do ní kilo třtinového cukru, nechám rozpustit a vychladnout. Až je voda při teplotě cca 30 stupňů (nebo stačí teplota těla), nakrájím do ní na kolečka 2 perfektně kartáčkem a bio mýdlem očištěné citrony, kopřivy a nechávám rozhodně aspoň dva dny louhovat přikryté na chladnějším místě. Pak kopřivy přecedím, nacucaný citron sežeru, celou směs přivedu do bodu varu, přihodím další kilo třtinového cukru a asi 2 čajové lžičky kyseliny citronové, 5 minut provařuju a ještě horké opatrně nalévám do vyvařených a teplých lahví. Navrch zakápnu lihovinou (dneska rumem), zazátkuju a těším se sama ze sebe :-)
Stručně - na litr sirupu potřebujete:
1 litr převařené vody
1 kg třtinového cukru
lžička kyseliny citronové (nemusí být)
citron
kopřivy
lihovinu na konzervaci (nemusí být, ale tím dřív musíte sirup spotřebovat)

Fotka uživatele Morgana.


Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA