HRAD HOUSKA - BRÁNA DO PEKEL


Hrad Houska, který najdete na Kokořínsku, je jeden z nejtajemnějších hradů naší země. Byl postaven ve 13. století Přemyslem Otakarem II. ve stejnou dobu jako hrad Bezděz. Co je však zvláštní, je fakt, že dříve se hrady stavěly na strategických místech tak, aby samotná stavba chránila jisté území, byla na konkrétních, promyšlených místech jako útočiště při cestách či jako obrana hranice proti nájezdům nevítaných hostí. Toto ovšem neplatí pro hrad Housku, který navíc stojí na místě, kde není žádný zdroj pitné vody.
Tento hrad proslul především tím, že se o něm říká, že je bránou do pekel a kanálem pro cestování do různých dob. Byl postaven na skále, která v sobě prý měla tento otvor. Aby se zamezilo příchodu a odchodu zlých sil, postavil se hrad, daná díra se ucpala, na ni se ještě pro všechny případy postavila hradní kaple, která jako těžký kámen měla ucpanou díru ještě "pojistit". Na hradě se navíc nalézá fragment keltské malby, která je pro danou lokalitu netypická a jejíž původ není dodnes vysvětlen. Tento hrad byl navštíven i samotným Karlem Hynkem Máchou (1810 - 1836), který pak v jednom ze svých dopisů svému příteli tvrdil, že se na tomto místě potkal s jistou dívkou, která měla v rukou "skříňku s pohyblivými obrázky" (kameru), na které viděl davy lidí, které byly na hrad vozeny "příšerami se světelnýma očima" (autobusy). Dívka mu navíc sdělila, že se píše rok 2006.
Hrad má čtyřúhelníkový půdorys se zbytky gotických oken. Pro veřejnost je otevřen od roku 1999 vždy v období od dubna do řijna.
(Zdroj: moudré knihy, internety a já)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA