KULT VODY


Voda je zdroj, původ života a setkáváme se s ní všude. Člověk se sám skládá ze 70% z vody. Neudivuje tedy, že v irských ságách může vést vypití vody k otěhotnění, zvlášť když v ní jsou červi, tedy hadi. V souladu s tím jsou vody spojovány s plodností a především s mateřskými bohyněmi a používají se jako obětiště. Voda je očistná, regenerační a léčivá.
Dodnes zůstává nezapomenut pramen mládí popsaný v The Isle of the Mystic Lake. Voda je také zdroj neustále dorůstající potravy. Je však spojena i s bojem a se smrtí.
S vodou a prameny souvisejí ženská i mužská sluneční božstva jako např. Sulis. Jinak existuje v ostrovní keltské tradici i mořský bůh jménem Manannán mac Llyr, tj. Manannán syn moře.
Protože často není snadno přístupná a mívá určité vlastnosti, jako barvu, vůni a pohyb (vln), patří voda také k hlavním místům, jak se dostat do jiného světa nebo jak s ním navázat spojení, ať už přes ptáky nebo přímo. Posledním významem je moudrost; v bibli je studna moudrosti.
Význam očisty a vyléčení pokračuje v křesťanství v symbolice křtu (vodou života). Až do dnešní doby platí, že nestvůry žijí ve vodách, např. Nessie ve Skotsku. Vodou života je ve Skotsku dodnes považována whisky.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA