KRVAVÝ ÚPLNĚK


K tomuto působivému úkazu se od dávných dob váže mnoho mýtů, pověstí a pověr.
Pohlcen šelmami
Vikingové věřili, že při každém zatmění pronásleduje Měsíc obří vlk Hati, který ho o Ragnaröku navždy pozře. Podle Inků byl Měsíc napaden a sežrán jaguárem, ve starověké Číně ho pro změnu pohltil drak. Příběhy kmene Toda z jižní Indie připisovaly zatmění měsíčnímu hadovi, který spolkl měsíčního zajíce. Na Filipínách se vypráví, že na nebi původně zářilo sedm měsíců, než se je rozhodl ochutnat mořský drak Bakunawa, okouzlen jejich krásou.
V takových případech se tohoto nebeského predátora snažili lidé obřadně zahánět bubnováním a jinými hlasitými zvuky.
Lidé kmene Hupa věřili, že Měsíc má 20 manželek a mnoho zvířat, většinou pum a hadů. Pokud však nedostali domácí mazlíčkové dost najíst, nerozpakovali se svého pána napadnout. Zraněný, krvácející Měsíc pak zachránily a uzdravily až jeho ženy.
Léčení Měsíce
Některé kmeny považovaly zatmění za známku nemoci nebo uhašení Měsíce či Slunce. Snažily se je proto vyléčit modlitbami, zpěvy nebo vystřelováním zapálených šípů.
Nebeský spor
Podle mýtu kmene Batammaliba z Beninu a Togy bylo zatmění způsobeno bojem mezi Sluncem a Měsícem. V tento čas se proto lidé scházeli, aby vyřešili staré křivdy a nenávisti.
Jeden z hinduistických příběhů dokazuje, že se nevyplatí smát se neobvyklému vzhledu bohů. Krásný bůh Měsíce touto nevychovaností rozzuřil Ganéšu, boha se sloní hlavou, a ten na něj uvrhl kletbu, kterou ho vymazal z oblohy. Obměkčen následnými omluvami nakonec svůj trest snížil na jeden den v měsíci.
Další z indických mýtů však zmizení Měsíce dává za vinu hadímu démonovi jménem Rahu.
Kmen Munda z jihovýchodní Asie vypráví jiný příběh, dalo by se říci s nadčasovým poselstvím. Podle něj se Slunce a Měsíc zadlužili u démona jménem Dhanko. Nebyli však schopni splatit svůj dluh včas, jejich věřitel je uvěznil, a tak náhle zmizeli z nebe. Lidé snášeli na své dvory nádobí, rýži a zbraně ve víře, že pomohou Slunci a Měsíci splatit dluh démonovi a lid Munda bude osvobozen ze stínu.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA