HOLUBICE


Holubice byla doprovodné zvíře Venuše, římské bohyně lásky a symbolizovala mír, harmonii a lásku. U Keltů navíc dostala i léčivé vlastnosti. V tradiční literatuře je vzácná, na významu získává především s rozvojem křesťanství a erbovního umění, často se potom vyskytuje v pohádkách, jako např. v Popelce.
Jeden ze tří svatých ochránců Irska, St. Columba, se nazývá také Colum Cille, tj. holub církve. Spojení náboženské autority nebo osoby z jiného světa s ptáky je tradiční, ne však spojení s holubem. Jde proto spíše o spojení ryze křesťanské. Možná se zde odráží jiná stará funkce holubice, totiž věštění, ale i aspekt míru a starosti o všechny žijící bytosti. Holubice se stává symbolem Ducha svatého o sobě.
Holubice s olivovou ratolestí v zobáčku ohlašuje na konci potopy boží mír a v Novém zákoně ztělesňuje Ducha svatého. Svou původní symbolickou sílu si v podstatě zachovala dodnes. Po celém světě je to nejznámější symbol míru, někdy bývá jako taková doplněna palmovou ratolestí. Dodnes je také zvířecím poslem.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA