HALLOWEEN


Halloween neboli Hallowe´en (nikoliv však Helloween) je svátek, který se slaví 31. října především v anglosaských zemích. V tento den se všude rozsvítí oranžové dýně se svíčkami uvnitř a děti se v různých strašidelných kostýmech rozeběhnou po ulicích a vyžadují sladkosti.
Historie tohoto svátku sahá až ke keltskému svátku Samhain, kdy skotští Keltové slavili konec žní a příchod zimy. Do Ameriky se Halloween rozšířil až s masovou imigrací Irů a Skotů v průběhu 19. století. Do té doby byli například Puritáni z Nové Anglie silně proti této tradici.
Dýně je nejznámějším symbolem Halloweenu. Děti do ní za pomoci rodičů vydlabou co nejstrašidelnější obličej a dovnitř umístí svíčku. Vydlabanou oranžovou dýni známou jako Jack-o‘-lantern buď umístí před dům, nebo s ní obchází sousedy. Smyslem je vyhnat z okolí zlé duchy.
Zajímavostí je, že Skotové a Irové původně vydlabávali brukev vodnice, s dýní přišli až američtí imigranti. Oproti brukvi je dýni snazší vydlabat a výsledek je mnohem efektivnější.
Trick-or-treating je nejznámější tradicí Halloweenu, v překladu znamená Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu. Děti ve strašidelných kostýmech obchází domy v sousedství, kdy zazvoní a poprosí majitele o koledu, nejčastěji sladkosti. Pokud odejdou s prázdnou, ztropí majiteli domku drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění, obvykle mezi 17:00 a 20:00 hodin.
Hororové historky jsou oblíbené u starších dětí, které si mezi sebou vypráví strašidelné příběhy. Čím strašidelnější, tím lepší. Mnoho amerických seriálů vysílá v halloweenském týdnu speciální čarodějnické epizody.
K Halloweenu patří všeobecně oranžová a černá barva. Oranžová jako symbol podzimní sklizně a černá symbolizuje temnotu. Vydlabaná dýně má pak odhánět duchy a duše, které v tomto období mohou chtít napadnout domy a obyvatele. Kostýmy pak lidé nosí proto, aby nebyli duchy rozeznáni a "zapadli".
Pokud o Halloweenu spatříte pavouka, můžete si být jistí, že někdo blízký na vás dává pozor.


Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA