VÝZNAM NEMOCÍ - BULIMIE


Fotka uživatele Morgana.Emocionální blok: Stejně jako u anorexie je třeba původ tohoto problému hledat v citové oblasti s tou výjimkou, že bulimik chce podvědomě pozřít svou matku, aby ji následně hned odvrhl tím, že si vyvolá zvracení. Anorexie souvisí se strachem z odmítnutí, zatímco bulimie se strachem z opuštěnosti. Onemocnění totiž postihuje toho, kdo se chtěl odříznout od své matky, ale kdo se bez ní v určitém okamžiku už nemůže obejít a upadá do druhého extrému, kdy nutně vyžaduje její přítomnost. Často se také stává, že člověk pocítil, že matka chtěla v jeho životě zabírat veškeré místo do takové míry, že mu bránila v lásce k otci, což člověka silně pobuřuje.
Protože bulimie představuje ztrátu kontroly, logicky si domyslíme, že takto postižený člověk silně potlačoval lásku a uznání k matce, a především že nechtěl v matce vidět ženu. Jak u mužů, tak u žen, kteří trpí bulimií, to potom vytváří značné potíže přijmout v sobě ženský princip. Často k tomu dochází u neoblomných osob, které nejsou v kontaktu se svými potřebami a které neumožní samy sobě uskutečnit své tužby.
Duševní blok: trápí-li vás bulimie, je dost možné, že jste v minulosti trpěli strachem, že vás vaše matka ohrozí, pokud s ní budete mít příliš pevnou vazbu. Jedna vaše část by si ji nejraději nechala jenom pro sebe, zatímco další část ji naopak odmítala, protože ji připadalo nesnesitelné snést zodpovědnost za její štěstí. Navíc je pravděpodobné, že mezi vámi a vaší matkou nebo jinými ženami existuje mocenský vztah, především s těmi, které se snaží vám matku nahrazovat. V tomto typu vztahů se nechcete nechat kontrolovat: chcete vše ovládat do takové míry, že paradoxně kontrolu nakonec ztratíte. Stejně jednáte i při jídle: ztrácíte nad sebou kontrolu a pokoušíte se ji opět nabýt. Měli byste se pokusit pochopit, že vaše matka prožívala se svou matkou totéž co vy a že vás milovala, jak nejlépe dovedla. Váš problém způsobuje právě způsob, jakým vnímáte lásku.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA