ŠESTÁ ČAKRA - ADŽŇA (čakra těla, třetí oko, oko moudrosti)

ŠESTÁ ČAKRA - ADŽŇA (čakra čela, třetí oko, oko moudrosti)
Barva: indigové modrá, také žlutá a fialová
Smyslová funkce: všechny smysly, také nadsmyslové vnímání
Symbol: Lotos s 96 okvětními lístky (2 x 48)
Základní princip: poznání bytí
Části těla: obličej, oči, uši, nos, dutiny, malý mozek, centrální nervový systém
Žláza: podvěsek mozkový (hypofýza)
Harmonická funkce: V současnosti je málo lidí, jejichž třetí oko je dokonale otevřené, protože jeho otevírání jde ruku v ruce s pokračujícím vývojem vědomí. Projevuje se zde však mnohem zřetelněji než u doposud popsaných čaker skutečnost, že čakra funguje harmonicky, i když ještě není zcela otevřená. Projevuje se to v bystrém rozumu a duševních schopnostech. Znakem částečně otevřené a harmonicky fungující šesté čakry může být jak komplexní pohled při určitém vědeckém bádání, tak např. poznání hlubokých filozofických pravd.
Pravděpodobně máte také dobře vyvinutou schopnost vizualizace a chápete mnohé souvislosti intuitivně. Váš duch je soustředěný a zároveň otevřený mystickým pravdám. Poznáváte stále více, že vnější formy věcí jsou jen obrazem, symbolem, ve kterém se duchovní princip manifestuje na materiální úrovni. Vaše myšlení staví na fantazii a idealismu. Možná občas pozorujete, že se vaše myšlenky a představy spontánně uskutečňují.
Čím více je tato čakra vyvinuta, tím více spočívá vaše myšlení na přímém, vnitřním poznání skutečnosti. U stále většího množství lidí se začínají vyvíjet dílčí schopnosti šesté čakry, jako např. jasnovidění a cítění v určitých úrovních, jiní získávají dočasný vhled do jiných dimenzí skutečností, např. při meditaci nebo ve snu. Popsat celou škálu schopností a vnímání, které tato čakra umožňuje, pro nás není možné. Předně začnete svět vnímat úplně jiným způsobem. Zcela překonáte hranice svého racionálního rozumu. Vaše myšlení je holografické, spontánně přibíráte při poznávání informace, které k vám přicházejí z různých oblastní Stvoření. Materiální svět se vám zprůhlední. Vaše intuice a vaše vnitřní vidění vám otevírá cestu ke všem jemnějším rovinám skutečnosti. Poznáte, že mezi rovinou fyzickou a rovinou čistého bytí existuje nekonečně mnoho světů, zabydlených různými bytostmi. Před vašim vnitřním zrakem se odehrává mnohostranné drama Stvoření, nekonečné v neustálém plození nových forem a úrovní skutečnosti, se zdánlivě nekonečnou možností nových forem a rovin skutečnosti. Hluboká úcta vás naplní při pohledu na velikost této božské hry.
Disharmonická funkce: nejčastější projev je "zatížení hlavou". Jste člověk, který žije téměř výlučně svým intelektem a rozumem. Tím, že se pokoušíte řídit vše rozumem, platí pro vás jen takové pravdy, které vám zprostředkovává vaše racionální myšlení. Vaše intelektuální schopnosti jsou možná opravdu výrazné a máte dar bystře analyzovat, avšak chybí vám celkový pohled a schopnost integrace do velké kosmické souvislosti. Dochází tak lehce k intelektuální přezíravosti. Platné je pro vás jen to, co je rozumem pochopitelné a vědeckými metodami ověřitelné a dokazatelné. Vnitřní duchovní poznání odmítáte jako nevědecké a nerealistické.
Nedostatečná funkce: pro vás je jedinou opravdovou skutečností vnější, viditelný svět. Váš život určují materiální přání, tělesné potřeby a neovládané emoce. Duchovní diskuse jsou pro vás namáhavé a neužitečné. Duchovní pravdy odmítáte jako pouhé domněnky nebo nesmyslné snílkovství bez praktického významu. Vaše myšlení se orientuje podle převládajícího mínění ve společnosti. V náročných situacích ztrácíte pak lehce hlavu. Možná býváte také velmi zapomětliví. Poruchy zraku, které bývají s nedostatečnou funkcí této čakry spojeny, jsou upozorněním, abyste se dívali více dovnitř a poznali i ty oblasti, které jsou pod viditelných povrchem.
K očištění a aktivování šesté čakry pomáhá indigová barva, z drahokamů lapis lazuli, indigově modrý safír, sodalit, z vůní máta peprná a jasmín.


Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA