DŮLEŽITÉ SVÁTKY VE WICCE


YULE - Vánoce (21. prosinec)
Bohyně právě porodila svého syna. Je to období, kdy jsou noci dlouhé a dny nejkratší za celý rok. Wiccané zapalují svíce a ohně, aby uvítali návrat slunečního světla a žádali tak přírodu, aby prodloužila dny. Bohyně odpočívá po porodu, jinými slovy spí.
IMBOLC (2. únor)
Bohyně se již zotavila z porodu Boha. Dny se začínají prodlužovat a světlo, které se rodí čím dál dříve, ji probouzí. Teplo zúrodňuje Zemi (Bohyni), semena klíčí a raší, objevují se první známky příchodu jara. Imbolc je také znám jako Svátek pochodní, Oimelc, Lupercalia, Svátek Pana, Oslava sněženek, Svátek voskového světla, Brigidin den... Některé příslušnice Wiccy dodržují prastarý skandinávský zvyk a nosí koruny ze zapálených svíček. Je to také jedno z nejtradičnějších období zasvěcení do sabatů.
OSTARA (asi 21. březen)
Jarní rovnodennost, je známa také jako Jaro, Obřady Jara a Eostřin den. Je to oficiálně první jarní den. Příroda nabývá energii z dlouhé, temné zimy. Bohyně přináší na zemi plodnost, zatímco Bůh roste a dospívá. Spolu s Bohem ponoukají divokou zvěř, aby se rozmnožovala. Je to období začátků, zaříkávání a přání, které v budoucnu může přinést užitek. Taktéž je to čas, kdy se staráme o své zahrádky.
BELTANE (30. duben)
Je obdobím, kdy Bůh dospívá, dozrává do mužných let. V tomto čase zatouží po Bohyni, oba se do sebe zamilují, spojí se a Bohyně je oplodněna. Beltane se také nazývá Prvním májem, kdy se vztyčují májky jako falické symboly (Bůh), které byly dříve ozdobeny květinami (Bohyně).
LITHA (asi 21. červen)
Letní slunovrat, nejsilnější magický den. Země je zaplavena plodností Bohyně a Boha. V minulosti se skákalo přes ohně, aby se povzbudila plodnost, očista, zdraví a láska.
LUGHNASADH (1. srpen)
Je dobou prvních sklizní, kdy rostliny přinášejí plody a semena, které můžeme použít pro další úrodu. Bůh ztrácí svou sílu, protože slunce vychází dále na jihu a noci se prodlužují. Tento svátek se také nazývá Předvečer srpna, Svátek chleba, Domov sklizně a Lammas. Léto mizí a Wiccané vzpomínají na jeho teplo a hojnost jídla, které měli.
MABON (asi 21. září)
Podzimní rovnodennost, končí žně, den i noc jsou opět stejně dlouhé, připravené na znovuzrození Bohyně. Bůh se chystá opustit své fyzické tělo a umírá. Příroda uvadá, připravuje se na zimní spáek.
SAMHAIN (31. říjen)
Wiccané se loučí s Bohem. Tento svátek se také jmenuje Předvečer listopadu, Svátek mrtvých, Svátek jablek, Svatí nebo Všichni svatí a kdysi byl časem obětí. Samhaim je doba, kdy se ohlížíme zpět na předchozí léta, bilancujeme, vzpomínáme. Po Samhainu přijde opět Yule a známý koloběh znovu začíná.
(Zdroj: moudré knihy a internety)





Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA