ČTVRTÁ ČAKRA - ANAHÁTA ( čakra srdce, srdeční centrum)


Barva: zelená, také růžová a zlatá
Element: vzduch
Smyslová funkce: hmat
Symbol: lotos s dvanácti okvětními lístky
Základní princip: odevzdanost
Části těla: srdce, horní část zad s hrudníkem a hrudní dutinou, spodní část plic, krev a krevní oběh, kůže
Žláza: brzlík
Harmonická funkce: je-li vaše čakra srdce dokonalé otevřená a působí v harmonii s ostatními čakrami, stáváte se prostředníkem božské lásky. Vibrace vašeho srdce dokáží přeměnit váš svět a sjednocovat, smiřovat a uzdravovat lidi ve vašem okolí. Vyzařujete přirozené teplo, srdečnost a veselost, což otevírá srdce ostatních, navozuje důvěru a dává radost. Soucit a ochota pomoci jsou pro vás samozřejmostí. Vaše pocity jsou osvobozeny od vnitřních zmatků a konfliktů, od pochybování a nejistoty. Žijete kvůli lásce, z radosti z dávání, aniž byste za to něco očekávali. Cítíte se všude bezpečně a doma. Ve všem, co děláte, jste srdcem přítomni. Pocit živosti je ve vás tak výrazný, že teprve teď skutečně víte, co život ve své nezfalšované původní podobě vlastně znamená - stále trvající projev božské lásky a blaženosti.
Disharmonická funkce: chybná funkce čakry srdce se může projevovat různým způsobem: např. rádi byste dávali a byli tu vždy pro druhé, nejste však spojeni se zdrojem lásky. Uvnitř očekáváte za tuto všechnu lásku uznání a jste zklamaní, když všechno vaše snažení není dostatečně hodnoceno. Nebo se cítíte být mocní a silní a dáváte tuto sílu jiným, ale nejste schopni sám přijímat lásku, otevřít se, abyste ji mohli pojmout. Něžnost a měkkost vás přivádí do rozpaků. Možná si říkáte, že lásku druhých nepotřebujete. Tento postoj je často spojen s "nadutým" hrudníkem, znakem vnitřního obrnění a obrany proti bolesti a útoku.
Nedostatečná funkce: nedostatečná funkce čakry srdce vás činí lehce zranitelnými a závislými na lásce a náklonnosti ostatníc. Když jste odmítnuti, cítíte se hluboce zasaženi, obzvláště když jste možná zase jednou měli tu odvahu se otevřít. Pak se zavřete zase zpět do své ulity, jste smutní a deprimovaní. Sice byste rádi dávali lásku, nenacházíte ale pro strach z nového odmítnutí ten správný způsob, jak to udělat, a utvrzujete se tak ve své neschopnosti. Možná se snažíte kompenzovat nedostatek lásky obzvlášť přátelským a vstřícným chováním, kdy své přátelství rozdělujete spíše neosobním způsobem stejnou měrou všem, aniž by však došlo k hlubšímu kontaktu. Jakmile je však požádáno "vaše srdce", vyhnete se nebo se uzavřete ze strachu před možným zklamáním. Je-li vaše čakra srdce zcela uzavřená, vede to až k bezcitnosti. Potřebujete velmi silnou vnější stimulaci. Jste nevyrovnaní a trpíte depresemi.
Čtvrtou čakru je možné aktivovat zelenou barvou, z drahokamů růžovým křemenem (růženínem), turmalínem, kuncitem, smaragdem nebo nefritem, z vůní dobře poslouží růžový olej.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA