9 RUNA - HAGALAZ

RUNA - HAGALAZ
Šťastné číslo: 9
Název: HAGALAZ (HAGLA)
Symbol: krupobití, silná bouře
Hláska: H
Strom: tis a jasan
Léčivá rostlina: konvalinka
Živel: vzduch, voda
Význam: navrácení harmonie těla i mysli, runa chránící před útokem
Je symbolem destrukce a nepředvídatelných okolností. Jedná se o projev vyšších sil, na které člověk nemá vliv.
Věštecký význam
Symbolizuje odhalení, mystické poznání a dokonalost. Když se nacházíš v oblasti vlivu mocných energií, jsi v bezpečí. Činnost ti přinese úspěch a otevře před tebou nové možnosti. Nemáš před sebou opravdové překážky. Z nepřátel si musíš učinit přátele. Přesto se vyvaruj jednostrannosti. Veškerých nemocí a duchovních problémů se můžeš zbavit touhou po rovnováze a harmonické celistvosti.
Krupobití je pohroma, kterou není možné předvídat, symbol projevu vyšších sil, na které člověk nemá vliv. Je to vychýlení základních sil z rovnováhy. Runa Hagalaz tedy naznačuje nevyhnutelnou nehodu nebo jiný jev, kterému se nelze ubránit, ať pro to uděláme cokoli. V hlubším smyslu popisuje nutnou změnu nebo zkušenost, kterou je třeba získat. Ať bude jakkoli tvrdá, může nám pomoci v našem nazírání na svět – dosavadní situace už byla neudržitelná.
Je spojována s bohem Heimdallem, strážcem duhového mostu Bifrostu (spojujícího Midgrad, zemi lidí, s Asgradem, zemí Ásů), který v jedné ze svých podob naučil lidstvo obdělávat půdu a používat runy. Je nazývána Matkou run a všechny ostatní runy prý vzešly z ní.
Pokud si vytáhneme runu v řádné pozici – padne-li Hagalaz při věštění, často to znamená destrukci, náhlou ztrátu, potíže na cestě. Negativita symbolu se může také projevit ve formě nečekané smůly či úrazu. Údalosti runou ohlášené obvykle vpadnou do našeho života neočekávaně a náhle. Navíc se jim nedá vyhnout, neboť jsou mimo lidskou kontrolu. Obvykle jsou však důsledkem působení platných přírodních zákonů, jde tedy spíše o mechanický proces než o lidskou tvořivost.
Hagalaz je runa kolektivního vědomí a formativního procesu myšlení. Upozorňuje nás na problémy, které je třeba řešit. Pokud toto pochopíme, projdeme hlubokou změnou našeho povědomí. Pod jejím vlivem můžeme změnit celý svůj dosavadní život. Takové malé osobní zemětřesení. Hagalaz nás také učí, že nejlepší život je ten v souladu s přírodou.
Obrácená pozice – znamená zdar, růst a prospěch v záležitostech, týkajících se našeho blízkého okolí.
(Zdroj: Lastura)


Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA