TYMIÁN (Thymus vulgaris)

TYMIÁN (Thymus vulgaris)
Tymián je považován za jednu z nejsilněji působících antibiotických drog. Pomáhá při bronchitidě, kašli a zánětech v krku, při horečnatých infekcích a při chřipce, a to jak při kloktání a vyplachování úst, tak při vnitřním užívání. Stimuluje, má antibakteriální, antimykotické a dezinfekční účinky, zastavuje krev, potlačuje záněty, uvolňuje křeče, rozpouští hleny, tiší bolesti, vyvolává pocení a celkově tonizuje. Povzbuzuje trávicí soustavu a odstraňuje zápach z úst. Jako diuretikum přináší úlevu při artritidě, revmatu a podagře. Dětem se může podávat jako odčervovací prostředek, naložený v oleji se používá k čištění a dezinfikování ran a zároveň k masážím bolestivých míst. Výplachy úst tymiánovým nálevem nebo tinkturou posilují dásně a tymián naložený v octu pomáhá zevně při akné.
- Nálev se připraví z jedné čajové lžičky sušené tymiánové nati, která se zalije čtvrtlitrem vroucí vody Čaj se nechá čtvrthodinku louhovat a denně se mohouu vypít čtyři šálky. Lze jej použít i na obklady a omývání.
- Tymiánová koupel se připraví ze 100g sušené nati, která se zalije litrem vroucí vody a nechá se 20 minut louhovat. Pak se přecedí a nalije do koupele, která by měla trvat 15 minut.
- Tinktura se připraví ze sušené nati a 40% lihu v poměru 1:5. Nechá se 3 týdny macerovat na stinném místě a pak se přecedí. Uchovává se v tmavé sklenici v chladu a denně se užívá jedna čajová lžička.
- Olejový výluh se připraví tak, že se lahve se širokým hrdlem volně naplní sušenou tymiánovou natí, dolije se doplna olejem z přeničných klíčků, pečlivě se uzavře, postaví se na dva týdny na teplé místo a každý druhý den se jemně protřepe. Pak se olej přefiltruje, nať nasáklá olejem se vymačká v bavlněné látce a obě složky se smíchají. Olej se používá zevně.
- Tymiánová mast se připraví z 20 gramů včelího vosku, který se rozpustí ve sklenici ve vodní lázni. Přidá se 100 gramů tymiánového olejového výluhu a vše se dobře promíchá. Sklenice se vyjme z vodní lázně a obsah se míchá, až zchladne na tělesnou teplotu. Naplní se do kelímku a po vychladnutí se uzavře víckem.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA