SATURN - GÉNUIS


Znamení: Saturn vládne znamení Kozoroha a Vodnáře
Barvy: černá, hnědá, šedá
Kameny: safír, gagát, malachit, sardonyx. mramor, křemen
Kovy: olovo
Rostliny: cypřiš, tis, konopí, tamaryšek, vlčí mor, bolehlav, blín, břečťan, lišejník, šalvěj, pastinák, kostival, kmín
Části těla: kosti, zuby, kůže, kolena, žlučník, slezina
Klíčová slova: čas, meze, nezávislost, soběstačnost, stavba, omezení, přeměna, staroba, autorita, pravidla
Vlastnosti: nezávislost, soběstačnost, uspořádanost, sklon omezovat, odpovědnost, vážnost, smysl pro tradice, nelítostnost, melancholie, obřadnost, ambicióznost, trpělivost
Role: kněz, soudce, bankéř, politik, král, otec, prarodič, úkolář
MÝTUS: Římský Saturn byl protějškem řeckého Chrona, syna nebeského boha Urana a pozemské matky jménem Gaia. Chronos znamená čas, proto tento bůh vládl všemu, co je spojeno s časem, ročními obdobími, sadbou a zemědělstvím.
Chronos byl jedním z dětí Urana, ukrytý svým otcem v Gaiině lůnu. Za matčiny pomoci unikl, aby poté svého otce vykleštil srpem a jeho genitálie hodil do moře. Následně zaujal jeho místo jako vládce všech bohů. Uranos se na Chrona rozzlobil, proklel jeho děti a předpověděl, že přijde den, kdy i on bude stejným způsobem jedním z nich sesazen.
Chronos se oženil s jednou ze svých sester Rheou. Protože se bál, že ho některý z jeho synů svrhne, zachoval tradici a tentokrát své děti pozřel. Po narození syna Dia (Jupitera) Rhea Chrona obelstila a dítě ukryla na ostrově Kréta. Chronovi podala kámen zabalený do jedné z plenek. Chronos kámen bez přemýšlení spolkl. Když Zeus dospěl, vrátil se, aby se otci postavil a přiměl ho vyvrhnout všechny děti a příbuzné, které spolkl. Následně se stal vládcem a svrhl otce, jak bylo prorokováno. Spoutal ho řetězy a poslal do podsvětí.
Jak Chronos, tak římský Saturn jsou spojováni s mýtem o Zlatém věku, vycházejícím z představy, že kdysi v dávné minulosti existovala společnost, která žila v rovnováze a nikdo v ní netrpěl nedostatkem. Během této dokonalé éry byl vládcem Chronos (Saturn) a v jeho říši panoval mír a blahobyt.
Podobně jako Mars, i Saturn byl Římany chován ve větší úctě než Chronos Řeky. Římané slavili zimní slunovrat slavnostmi Saturnálií, kdy bylo zvykem, že si pán a otrok směli vyměnit úlohy a na počest Saturnova Zlatého věku porušit zaběhnutá pravidla společenského chování.
VÝZNAM: Saturn je Pánem času, se kterým jsme spjati všichni bez výjimky. Vládne procesu stárnutí, všem omezením, která v pokročilém věku počiťujeme, a vědomí, že jsme smrtelní. Řídí kalendář a cyklus ročních období, náboženské tradice a svátky, které se z nich vyvinuly a které v rámci našeho společenství slavíme. Je znám i jako Pán karmy, která dbá na to, aby se nám za naše skutky dostalo odměny a abychom sklidili, co zasejeme. Zosobňuje společenské tradice, kterými žijeme, a také politické, ekonomické a náboženské instituce. Těmi, kdo je udržují v chodu, jsou autority - kněz, soudce, policista, bankéř nebo politik.
Vytyčuje hranici známého vesmíru a je symbolem hranic jako takových. Tam, kde se Jupiter rozpíná, se Saturn stahuje a drží zpátky. Vymezuje jasné hranice mezi námi a okolním světem. K tomu, abychom prohlubovali vědomí sebe sama, potřebujeme znát své meze. Saturn pomáhá našemu Slunci rozvíjet naši jedinečnost a samostatnost. Tím, že dospějeme a budeme nezávislí, staneme se soběstačnými osobnostmi.
Saturn je spojen s povinností a kázní. Budeme-li tvrdě pracovat, uskutečníme své cíle, a to, čeho jsme dosáhli a co jsme dokázali změnit, nás naplní hrdostí. Saturnovu disciplínu potřebujeme ve všech sférách života - od mytí nádobí až po vydělávání peněz na živobytí. Dobře fungující Saturn nám pomáhá uplatnit se v životě, dostát společenskému poslání a plnit povinnosti vůči jiným i sobě samým.
Je znám jako ztělesnění smyslu pro realitu a praktičnosti a zároveň má sklon být neúměrně hrdý. Silný Saturn v horoskopu naznačuje, že vše, co v životě děláme, bychom měli zvládat tak, abychom se necítili poraženi, pokud nedosáhneme cílů, které jsme si předsevzali. Nenaplní-li se naše očekávání, můžeme totiž ztratit důvěru v sebe sama a ve své schopnosti. Saturn vyvolává potřebu rozvíjet se tam, kde se cítíme méně schopní, a onu slabost měnit v naši největší přednost. Jeho elánu a ctižádosti je třeba využít k tomu, abychom se zdokonalovali a zároveň zůstali ve vztahu ke svým cílům realisty, kteří si jsou vědomi svých hranic, a nahlížejí je z dlouhodobé perspektivy.
Saturn je vytrvalý a má neutuchající sílu. Tvoří pojivo, které nás drží pohromadě, a v našich dlouhodobých vztazích hraje obvykle významnou úlohu. Pokud silný Saturn působí na vztah dvou osob ve dvou různých horoskopech, předznamenává vážné, dlouhodobé pouto, které může přetrvávat - dokonce bez ohledu na to, zda si to ještě přejeme. Stejně tak ale může způsobit, že partnerství skončí. To, co nás zpočátku poutalo k jiné osobě, se poté, co náš vztah přestal fungovat, zcela vytratí - a právě vliv Saturnu může být důvodem, že tuto osobu odmítneme.
Středověkou astrologií byl Saturn označován za zlovolnou planetu, která přináší neštěstí, i když to samo o sobě (podobně jako v případě Jupitera) záviselo na konkrétním problému a konkrétní situaci. V některých případech byl díky jemu výsledek dokonce příznivý. Tradičně je spojován s melancholickou povahou. V závislosti na svém postavení může zosobňovat smutek a depresi, kdy potlačujeme své pocity a máme dojem, že jsme izolováni od ostatních. Je spojen s vírou, že se tvrdé skutečnosti lze postavit, a zároveň uznává, že všichni nakonec zůstaneme sami. Příslovečná tvrdost a odolnost se může čas od času změnit až na sklíčenost.
SATURNŮV "NÁVRAT": Saturnův cyklus a návrat se staly nejoblíbenějším ze všech pohybů planet. Všechny planety se "vracejí" - tj. po určitou dobu obíhají kolem Slunce, a tento čas narůstá s tím, jak jsou od něho daleko.
Saturn se vrátí zhruba každých 29 let. Proto má údajně velký vliv na náš život právě ve věku kolem 29, ale také 58 a 87 let. Také další fáze horoskopu, tj. kvadratury (věk kolem 7, 21, 36, 51 let atd.) a opozice (14, 44, 73 let atd.) jsou pokládány za za významná období planetárního cyklu. Saturnův návrat může být dobou krize, kdy tradiční mechanismy přestávají fungovat a kdy potřebujeme učinit další krok k dospělosti. Saturn nám pomáhá s inventurou toho, čeho jsme dosáhli, a přípravou na to, čeho ještě dosáhnout chceme.
V době Saturnova návratu se nám může zhroutit stávající vztah, pokud zjistíme, že náš růst se ubírá jiným směrem než partnerův, naše životní cíle se vzájemně liší, nebo máme první dítě. Vztahy, které se formují v tomto období, nás mohou navést na jinou životní cestu, zejména pokud jde o práci a nové úkoly a povinnosti.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA