RUSALKY


Vodní panny, mořské panny a nymfy jsou nádherné dívky, které s námi navazují kontakt prostřednictvím našich citů. Jejich živlem je voda. Jsou spíše ostýchavé a často proto zůstávají neviditelné. Probouzejí v nás lásku a soucit. Ochraňují moře a oceány a všechny tvory, kteří v nich žijí. V každé kapce, v každém rybníčku žije jedna z nich a na každou z nich se můžete obrátit se svými starostmi.
První doklad použití slova rusalka pochází až z 16. století, v této době nejspíše ve východoslovanské kultuře nahradily víly. Stejně jako víly mají dlouhé vlasy, nejčastěji rusé, v kterých je soustředěna jejich moc, a jejichž rozčesáváním mohou dokonce způsobit povodeň. Na rozdíl od víl lidem spíše škodily.
Rusalkám byl zasvěcen svátek rusalije, slavený v období letnic a spojený se vzpomínkou na mrtvé. Nejspíše pod jeho vlivem vznikla představa rusalek jako duší dívek, které předčasně zemřely, utopily se nebo spáchaly sebevraždu. Motivy spojení se světem mrtvých se objevují i u víl, ale v tomto případě se jedná nejspíše o zpětný vliv víry o rusalkách.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA