PRVNÍ ČAKRA - MULADHARA ( základní čakra, čakra kořene)

PRVNÍ ČAKRA - MULADHARA (základní čakra, čakra kořene)
Barva: ohnivě červená
Element: země
Smyslová funkce: čich
Symbol: lotos se čtyřmi okvětními lístky
Základní princip: tělesná vůle být
Části těla: všechno pevné, tj. páteř, kosti, zuby, nehty; řiť, tlusté střevo, konečník, prostata, tvorba krve, stavba buněk
Žláza: nadledvinky
Harmonická funkce: je-li vaše základní čakra otevřená a harmonicky funguje, zažíváte hluboké osobní spojenectví se Zemí a jejími tvory, nezkalenou vitalitu, spokojenost, stabilitu a vnitřní sílu. Cítíte se být zařazeni do přirozeného běhu života, do střídání klidu a aktivity, smrti a nového života. Připadá vám snadné uskutečnit své cíle, zažíváte Zemi jako místo jistoty, kde můžete získat všechno, čeho je vám zapotřebí: přízeň, výživu, bezpečí i ochranu. Vše přijímáte s vděčností.
Disharmonická funkce: při jednostranné dominanci nebo chybné funkci této čakry krouží vaše myšlení a jednání hlavně kolem materiálního vlastnictví a jistoty, stejně jako kolem smyslových požitků, jako je dobré jídlo, alkohol, sex... To, po čem bažíte, si chcete také přivlastnit, aniž byste přemýšleli o následcích. Zároveň vám může být zatěžko otevřeně brát i dávat. Máte tendenci se pojistit a ohraničit. Neschopnost někoho se vzdát a touha si všechno podržet je nezřídka vyjádřena v tělesné rovině formou zácpy nebo tělesné nadváhy. Vaše jednání je zaměřeno především na uspokojování vašich vlastních fyzických potřeb. Přitom přehlížíte nebo nevědomky přecházíte potřeby druhých. V extrémních případech trváte na určitých představách a žádostech, od kterých se nedokážete odpoutat. Vašim obranným mechanismem je vztek, hněv a násilí. Země je pro vás místem, které musí být ovládáno a vykořisťováno.
Nedostatečná funkce: vaše tělesná konstituce je velice slabá a máte málo tělesné i duševní síly k překonání čehokoliv. Mnoho věcí v životě vám dělá starosti, máte časté pocity nejistoty, pocity ztráty půdy pod nohama, nebo se cítíte ne zcela přítomni. Není pro vás snadné vypořádat se s požadavky života, často vám chybí síla prosadit se a stabilita. Proto vám život mnohdy připadá jako břímě, a ne jako radost. Stále toužíte po životě, který by byl snazší, příjemnější a méně náročný.
První čakru lze aktivovat červenou barvou, drahokamy achátem, hematitem, krvavým jaspisem, granátem, červeným korálem nebo rubínem. Z vůní pomáhá cedr a hřebíček.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA