PLUTO - KOUZELNÍK


Znamení: Pluto vládne znamení Štíra (spolu s Marsem)
Barvy: černá, bílá, červená, kaštanově hnědá, purpurová
Kameny a minerály: hematit, obsidián
Kovy: plutonium
Rostliny: cypřiš, rododendron, lilek, červená řepa, marhaník, narcis, kaktus
Části těla: pohlavní a rozmnožovací orgány, střeva
Klíčová slova: nevědomé, neznámé, osud, hloubka, odhalování neznámého, ochrana, tajemství, pravda, moudrost, život a smrt, narození, přežití, ztráta, proměnlivost, síla
Vlastnosti: nevyzpytatelnost, náruživost, sexualita, citlivost, snaha přijít věci na kloub, ochota ke změně, rozhodnost, moudrost, nestálost, síla
Role: kouzelník, porodní asistentka, detektiv, výzkumník, psycholog, špion, horník, lovec pokladů
MÝTUS: Pluto v řecké mytologii známý jako Hádes, byl pánem podsvětí. Slovo Hádes bylo rovněž užíváno k označení podsvětí samého a odkazovalo na říši zemřelých. Podsvětí bylo místem, kam mělo přístup jen málo jedinců, ledaže by byli po smrti, a stejně málo jich smělo odtud odejít. Dokonce sám Hádes tu strávil většinu života. Nezosobňoval smrt jako takovou - tuto roli hrál démon Thanatos.
Hádes vládl drahým kovům a všemu, co vzešlo ze země. Proslul svým kočárem taženým čtyřmi černými koňmi, helmicí, která činila toho, kdo ji nasadil, neviditelným, a svým trojhlavým psem jménem Cerberus.
Hádovými rodiči byli Chronos (Saturn) a Rhea. Byl nejstarší z bratrů a sester, které otec po narození spolkl. Jeho bratra Dia (Jupitera) matka ukryla, a když dospěl, vrátil se, aby Chrona vykleštil a své sourozence vysvobodil z jeho útrob.
Když si jednoho dne Amor krátil čas s Afroditou, jeden z jeho šípů náhodou vylétl z luku a zasáhl Háda do srdce. To znamenalo, že se zamiluje do první ženy, kterou spatří. Jeho zrak spočinul na Persefoně, mladé dívce, která venku trhala květiny. Země se otevřela, Hádes odtud vyjel se svým kočárem, dívku unesl a odvezl do podsvětí. Když se Persefona nevrátila domů, její matka Demeter, bohyně ročních období a úrody (a zároveň jedna z Hádových sester) o ni začala mít strach a všude ji hledala. Nikde ji nenašla, a tak ze zoufalství zničila veškerou úrodu a na zem seslala krutou zimu.
Zeus něco takového nemohl dovolit, a tak do podsvětí vyslal Herma (Merkura), aby Persefonu přivedl matce zpátky. Hádes po dlouhém přemlouvání nakonec svolil, ale jen pod podmínkou, že se k němu Persefona vrátí. Ta stejně neměla na vybranou, protože mezitím pozřela několik semínek granátového jablka, což mělo za následek, že se již nikdy nesměla vrátit do doby své dětské nevinnosti a žít natrvalo s matkou.
Jako určitý ústupek jí bylo dovleno pobývat s matkou dvě třetiny roku. Demeter se za to odměnila ustáleným počasím a bohatou úrodou. Sotva se však její dcera na třetinu roku vrátila k Hádovi, znovu nastolila zimu. Příběh Persefony a Demeter vysvětluje, proč je zima jedním z ročních období.
VÝZNAM: V astrologií je tato planeta spojována s mlčenlivostí, snahou chránit vlastní bezpečí a kontrolovat informace, které mají být předány dál - činností, kterou prováděli špioni za války. Umožňuje nahlédnout do sfér života pod povrchem a zároveň je pochopit, vniknout do neviditelného světa, přijít věcem na kloub a proniknout k jejich samé podstatě.
Zosobňuje schopnost zkoumat a nahlížet věci do hloubky. Lidé se silným Plutem v horoskopu mohou být skvělými psychology, výzkumnými pracovníky, detektivy a ostatními, kteří mají na věci "nos", nejsou povolní a zkoušejí všechno možné.
V případě nutnosti dokáže Pluto udržet informace v tajnosti, nicméně vyžaduje otevřenost a nebojí se postavit čelem jakékoli skutečnosti, přestože není snadné se s ní vyrovnat. Odváží se do míst, kam i andělé vstupují s bázní, a kterým se ostatní planety vyhýbají. Proto se dokáže vyrovnat s životními extrémy a je tou nejlepší planetou pro krizová období.
Má silný instinkt přežít a neméně silnou vůli. Působí především v oblasti nevědomí a odhaluje, co potřebujeme - aniž bychom si této potřeby byli sami vědomi. V důsledku toho sice nedosáhneme vždy toho, co chceme, nicméně se o to nepřestaneme snažit.
Přechod Pluta přes náš horoskop způsobuje nevítané a neočekávané změny, často spojené se ztrátou - podobně, jak tomu bylo v mýtu o bohyni Demeter. Nezřídka jde o bolestný proces. Pokud v našem horoskopu tráví dlouhou dobu, může nás uvést ve velký zmatek.
Nicméně podobně jako Fénix vstaneme z Plutova popela silnější a proměnění. Dokážeme se ohlédnout zpět a uvědomit si, že ony změny byly pro náš osobní vývoj nezbytné. Za přerod, ke kterému pod jeho tlakem došlo, budeme dokonce vděčnim protože díky němu jsme dosáhli něčeho hodnotnějšího.
Pluto je spojován i s hroznými a zničujícími zkušenostmi - vraždou, genocidou nebo hromadnou smrtí v důsledku válek, nehod nebo přírodních katastrof. Ty mohou být natolik pustošivé a brutální, že postrádají jakýkoli smysl. Pluto je planetou těch, kteří přežili, a jejich zážitků se strachem, hněvem a zármutkem.
Má silně vyvinutý smysl pro spravedlnost a pokud narazí na nekalý úmysl, nevádá popustit uzdu svému hněvu. Dokáže mistrně číst mezi řádky a odhalit vše, co cítíme v našem podvědomí. I když někdy mylně vykládá jednotlivá znamení a vnáší do nich zmatek, je to velmi citlivá planeta, a díky moudrosti a zkušenostem se může stát dobře seřízeným nástrojem odhalování základních lidských pohnutek a v nich skrytého myšlenkového bohatství.
Lidé se silným Plutem v horoskopu bývají silní a houževnatí, často dostanou to, co chtějí. Vzhledem k tomu, že tato planeta zosobňuje sebekontrolu a velký potenciál moudrosti a síly, má vazbu k magii. Občas je spojována s jměním, penězi, bohatstvím a skrytými poklady a předznamenává nečekané štěstí, dědictví nebo odměnu.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA