PÁTÁ ČAKRA - VIŠUDDHI (KRČNÍ ČAKRA, KOMUNIKAČNÍ CENTRUM)


Barva: světle modrá, také stříbrná a zelenavě modrá
Element: éter
Smyslová funkce: sluch
Symbol: lotos se šestnácti okvětními lístky
Základní princip: rezonance s Bytím
Části těla: oblast krku (šíje), týlu a spodní čelisti, uši, ústrojí hlasu, hrtan, horní část plic, průdušky, hltan, paže
Žláza: štítná žláza
Harmonická funkce: úplně otevřenou krční čakrou vyjadřujete otevřeně a bez obav své pocity, myšlenky a vnitřní poznatky. Jste také schopni přiznat svoji slabost i ukázat svoji sílu. Vaše vnitřní upřímnost vůči sobě samému i ostatním se projevuje i v přímosti vašeho jednání. Máte schopnost vyjádřit tvořivě sebe sama s celou svou osobitostí. Avšak umíte stejně tak mlčet, je-li to zapotřebí. Máte dar naslouchat druhým, naslouchat srdcem a s vnitřním porozuměním. Vaše řeč je plná fantazie a zároveň velmi jasná. Pomáhá vám působivým způsobem plnit vaše přání. Váš hlas je plný a příjemně znějící. Tváří tvář těžkostem a překážkám zůstáváte sami sobě věrní a umíte také říct ne. Nenecháváte se příliš ovlivňovat nebo předělávat jinými lidmi, zachováváte si naopak svou nezávislost, svobodu a nasměrování.
Poznáváte, že všechny projevy v tvorstvu mají svá vlastní poselství, vyprávějí vám o svém vlastním životě, o své roli ve velké kosmické hře a o své snaze po celistvosti a světle. Můžete vstupovat do přímé komunikace s bytostmi jiných oblastí bytí.
Disharmonická funkce: když jsou blokovány energie krční čakry, je rušeno porozumění mezi hlavou a tělem. To se projevuje dvojím způsobem. Buď vám přijde zatěžko reflektovat své vlastní pocity a projevujete své zadržované emoce často v nepromyšleném chování, anebo se uzavřete ve své intelektualitě a racionalismu, upíráte svému pocitovému světu právo na existenci a připustíte si jen zcela určité pocity, které proniknou filtrem vaší vlastní sebeprojekce a nenaráží na soudy ostatních. Nevědomé pocity strachu a viny vám zabraňují vidět se takoví, jací opravdu jste, a svobodně vyjadřovat své nejvnitřnější myšlenky a pocity. Místo toho se pokoušíte je všechny překrýt mnoha slovy a gesty, za kterými skrýváte svou skutečnou podstatu.
Vaše řeč je buď neuhlazená a hrubá nebo spíše věcná a studená. Možná, že i koktáte. Váš hlas je poměrně silný, vaše slova nemají hlubší obsah. Nesnesete, abyste působili jako slaboši a pokoušíte se stát za každou cenu silnými. Tak se sami dostáváte svými požadavky na sebe pod velký tlak. Pak se může stát, že na vašich bedrech spočine často víc, než dokážete unést. Výsledek je ten, že se schováte do krunýře, abyste se tak chránili před další možnou zátěží nebo novým útokem.
Disharmonická funkce páté čakry se také projevuje u lidí, kteří zneužívají svá slova a vyjadřovací schopnosti k manipulování s ostatními, nebo na sebe upozorňují přílišnou výřečností. Mají taktéž zablokovaný přístup k jemnohmotným dimenzím bytí, protože jim chybí otevřenost.
Nedostatečná funkce: při nedostatečné funkci páté čakry upadáte do těžkostí jak se představit, projevit, vyjádřit. Držíte se zpátky, jste spíš plaší, tiší, uzavření nebo mluvíte jen o nedůležitých věcech z vašeho vnějšího života. Když pak musíte přece jen něco říct, máte knedlík v krku a váš hlas je stísněný. Jste vůči druhým nejistí a obáváte se jejich soudu. Proto se orientujete silně na jejich mínění a často nevíte, co opravdu chcete. Nemáte přístup k poselství vaší duše ani důvěru ve své intuitivní síly.
Z barev pomáhá krční čakře jasná světle modrá barva, z drahokamů akvamarín, tyrkys, chalcedon, z vůní šalvěj a eukalyptus

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA