MĚSÍC - PLANETA CITŮ


Znamení: Měsíc vládne znamení Raka
Barvy: bílá, stříbrná, šedá
Kameny: měsíční kámen, perla, selenit, abalon, opál, korál, akvamarín
Kovy: stříbro
Rostliny: palma, cypřiš, lípa, laskavec, sedmikráska, mák, leknín, chaluha, citron, květák, zelí, hlávkový salát, houby
Části těla: prsa a prsní žlázy, jícen, žaludek, střeva, slinivka, játra, žlučník, tělesné tekutiny
Klíčová slova: temnota, podvědomí, uvažování, útočiště, porod, povaha, spojení, cykly, závazek, vztahy, zvyklosti, rutina, paměť
Vlastnosti: starostlivost a péče, citlivost, citovost, náladovost, pomoc druhým
Role: matka, hrdinka, čarodějka
MÝTUS: O Měsíci i o tom, jak ovlivňuje náš život, se vypráví mnoho příběhů. Kdo by neslyšel historku o člověku na Měsíci a které dítě by si nelámalo hlavu tím, jestli Měsíc není z ementálu?
Úplněk je spojován s nadpřirozenými nočními bytostmi - vlkodlaky, upíry, duchy a démony - a příběhy o šílenství a náměsíčnosti nebo lunatismu (slovo je odovozeno od latinského "luna" - měsíc). Mnoho lidí rovněž věří, že za úplňku je pácháno víc násilných zločinů než jindy, i když tento jev není prokázán.
VÝZNAM: Měsíc vládne našim náladám a potřebám, které se mění stejně jako jeho fáze. Váže se k našim vzpomínkám z minulosti a nostalgii po tom, co bylo a už není. Ztělesňuje citovou stránku naší povahy a způsob, jakým niterně a subjektivně vnímáme svět.
Je spojován nejen s pocity a city, ale také s tělem, kde se ukládají. City nezřídka ovlivňují tělesné zdraví, a stejně tak tělesné příznaky prozrazují citové strádání - problém, který zůstal nevyřešen a nevyjádřen. Mnohé z těchto procesů se odehrávají v našem nevědomí, takže si vždy neuvědomujeme, co cítíme, a potřebujeme čas a prostor k tomu, abychom navázali s naším Měsícem kontakt. Měsíc jakoby zpracovával naše zkušenosti a zážitky. Máme-li z něčeho špatné pocity, naše "měsíční" receptory je posoudí a otestují. Měli bychom věřit svým instinktům, naslouchat svému Měsíci a využít ho k tomu, aby nás vedl životem.
Měsíční stránka naší povahy hledá pocit bezpečí a zajištění. Drží nás doma, kde můžemem pečovat o sebe i o rodinu, a zároveň odpočívat, obklopeni lidmi a věcmi, které máme rádi.
Měsíční cyklus je spojen s menstruačním cyklem žen, a tudíž i plodností a porodem. Jeho znamení a postavení v horoskopu naznačuje, jaká byla naše matka a jak jsme ji vnímali, a také jakou mateřskou péčí můžeme sami nabídnout jiným, přátele, partnery a děti nevyjímaje.
Kromě toho měsíční cyklus odráží naše každodenní zvyky včetně opakovaných rodinných povinností, například vaření a úklidu. Postavení Měsíce v horoskopu odhaluje vzory chování, kterých se držíme a které jsou patrně z našeho tělesného zdraví i životního stylu. Udává, jak bychom chtěli žít, jaké mít osobní vztahy i v čem jsme zranitelní.
FÁZE MĚSÍCE:
1. Nový Měsíc, Nov, Novoluní: je pokládán za počátek měsíčního cyklu, kdy náš potenciál "leží ladem", podobný zárodku, který se právě chystá probrat k životu. Je to vhodná doba pro setí, stejně jako spřádání nových plánů, hledání nové práce, objevování nových postupů, výzkum a formulování myšlenek, ale také pro zbavení se starých nežádoucích zvyků a vzorců chování.
2. Přibývající Měsíc: když Měsíc začíná být na obloze vidět jako půlměsíc, což znamená, že je v polovině svého cyklu, je čas k tomu, abychom své představy proměnili ve skutečnost, pustili se do nových plánů, budovali a stavěli. Je to vhodná doba pro nové začátky - změnu bydliště nebo zaměstnání, získávání nových přátel, navazování vztahů a další kroky, které vyžadují impulz a energii.
3. Úplněk: Měsíc je v úplňku, když se Země nachází mezi ním a Sluncem. Sluneční paprsky svítí na jeho největší viditelnou část a vytvářejí z něho na obloze záživý kotouč. Je období sadby, rostliny jsou v plném květu, ovoce zralé a připravené ke sběru. Měsíc je na vrcholu svých sil. Nastal čas sklízet plody vlastního úsilí, ukázat to nejlepší, co v nás je, a věnovat se oslavám. V této době se daří vztahům a milostným vášním. Zároveň ale může sílit napětí, které zmírní jen pádné a zároveň dobře uvážené argumenty.
4. Ubývající Měsíc: poté, co Měsíc dosáhne úplňku, začne během poslední čtvrtě couvat. Je to doba, kdy sil ubývá a zároveň se hromadí pro vstup do nové fáze. Tehdy se uchylujeme do ústraní, zabýváme se novými myšlenkami a hledáme novou inspiraci.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA