KOŠTĚ V MAGII


Čarodějnice používají koště při magii a rituálech. Je to nástroj zasvěcený Bohyni a Bohovi. Předkolumbovské Mexiko uctívalo jakýsi druh čarodějnického božstva, Tlazelteotl, které bylo zobrazováno, jak nahé létá na koštěti. Číňané uctívají bohyni s koštětem, kterou vzývají, aby v období dešťů přivolala jasné počasí.
A možná i pro svůj falický tvar se koště stalo mocným nástrojem proti kletbám a vyznavačům zlé magie. Položeno přes práh koště bránilo kletbám, aby se dostaly do domu nebo k těm, kteří v měm bydleli. Koště pod polštářem přinášelo příjemné sny a spícího člověka také chránilo.
Evropské čarodějnice se začaly s koštětem ztotožňovat, protože v náboženském i běžném mínění bylo naplněno magií. Čarodějnice byly obviňovány z létání na koštěti a tím se také dokazovalo jejich spojení s temnými silami. Něco takového, pokud by to někdo předvedl, by jistě bylo nadpřirozené, a proto ďábelské, což je v rozporu s jednoduchou léčbou a milostnými zaklínadly, které čarodějnice skutečně provozovaly. Tuto pohádku samozřejmě vymysleli pronásledovatelé čarodějnic.
Ve Wicce se koště používá i dnes. Čarodějka může započít rituál tím, že magickým koštětem zlehka zamete plochu. Poté přichystá oltář, vytáhne nástroje a rituál může začít.
Zametání je mnohem víc než jen fyzické čištění. Koště se ani nemusí dotknout země. V průběhu zametání si čarodějka může představovat, že astrální podklad, který se objevuje v místech lidských obydlí, se takto odstraňuje. To plochu očistí a připraví k detailnějším rituálním obřadům.
Jakožto nástroj očisty se koště spojuje s živlem Vody. Proto se také používá ve všech druzích vodních zaklínadel, včetně milostných a psychických záležitostí.
Pokud si chcete vyrobit své vlastní koště, mohli byste zkusit starý magický recept z popela, březových větévek a vázání z vrby. Popel ochraňuje, bříza očišťuje a vrba je zasvěcena Bohyni.
Při starých svatbách amerických otroků, podobně jako při cikánských zásnubách, pár obvykle jako součást rituálu přeskočí přes násadu koštěte, aby spojení slavnostně potvrdil. Takového sňatky jsou i dnes poměrně časté a i při současných Wiccanských a pohanských sňatcích se často přeskakuje přes koště.
Existuje mnoho starých zaklínadel, při kterých se používá koště. Dá se říct, že koště je očišťující a ochraňující nástroj, který se užívá k rituální očistě magického prostoru nebo k ochraně doma tím, že se položí přes práh, pod postel, na okenní římsu nebo ke dveřím.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA