KOPŘIVA

KOPŘIVA
Kopřiva má zcela mimořádné účinky v mnoha oblastech. Používá se při příliš silné menstruaci, při uterálních fibromech a také při zánětech střev, protože působí adstringentně. Při zánětech v krku a při zánětech dásní se doporučují výplachy kopřivovým odvarem, protože působí antivirově. Je vhodná zejména v období chřipek, v tomto případě se doporučuje silnější kopřivový odvar. Je vynikajícím prostředkem čistícím krev, zejména při kožních onemocněních, ekzémech, lupénce, akné, lupech a plísňových infekcích. Zvyšuje aktivitu enzymů a tím podporuje sekreční činnnost žaludku, slinivky, jater a střev. Zároveň tím snižuje obsah močoviny v krvi, zmírňuje revmatické potíže a ischiatické bolesti. Pomáhá také při a po hepatitidě a vyplavuje žlučové kameny. Kopřivové placičky pomáhají při nočním pomočování dětí. Kopřivový ocet, vtíraný denně do pokožky hlavy, zamezuje vypadávání vlasů.
- Kopřivový čaj proti lupům a vypadáváním vlasů se připraví z 50 gramů kopřivových kořenů, které se svaří s půl litrem vody, nechají se 5 minut louhovat a po ochlazení se scedí. Odvarem se dvakrát až třikrát týdně oplachují vlasy.
- Kopřivový med se připraví ze 100 gramů usušených listů, které se rozmělní na prášek. Ten se smíchá s 50 gramy medu a uloží do dobře uzavíratelné sklenice.
- Kopřivová mast pro prevenci nachlazení se připraví z nasekaných kopřiv, oleje a trochy soli. Vše se utře a je možné přidat ještě husí sádlo.
- Čisticí čaj se připraví ze 40 gramů čerstvých umytých kořenů a litru vody, přivede se do varu a lehce přikrytá se vaří maximálně 10 minut. Pak se nechá ještě 10 minut vylouhovat a scedí se. Denní dávka je půl litru.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA