JUPITER - DOBRODRUH


Znamení: Jupiter vládne znamení Střelce a Ryb
Barvy: purpurová, tmavomodrá
Kameny: ametyst, safír, serpentín, tyrkys, avanturín
Kovy: cín
Rostliny: dub, líska, borovice, javor, bříza, vrba, třešeň, moruše, hruška, lékořice, jaterník, pšenice, muškát, šafrán, jetel
Části těla: stehna, játra
Klíčová slova: růst, rozmach, rozvoj, zlepšení, oslava, svoboda, dobrodružství, cesty, úsudek, spravedlnost, moudrost, všemohoucnost
Vlastnosti: nadějnost, neohroženost, pozitivní přístup, nevázanost, nadšení, šlechetnost, poctivost, dychtivost, shovívavost, smysl pro humor, hloubavost
Role: soudce, otec, král, učitel, kněz, duchovní vůdce, lord
MÝTUS: Římský bůh Jupiter, známý též jako Jova, je obdobou řeckého Dia. Proslul jako nejvyšší z bohů a jak v řecké, tak i římské mytologii sehrál klíčovou roli. Mnoho jeho přívlastků je dodnes spojováno s představou vševidoucího a všemocného boha.
Zeus byl nebeský bůh, vládce hromu, který užíval hromobití a blesky jako trestů těm, kteří se nechovali řádně. Mezi bohy platil za otce a nejvyšší autoritu. Vystupoval jako soudce během soudních pří, urovnával spory a v jeho jménu se pronášely přísahy. Ani neomezená moc ho nezkazila a zůstal spravedlivý a čestný. Byl to údajně on, kdo přivodil potopu světa, která měla zničit veškeré lidstvo a zrodit nový směr.
Podobně jako Chronos (Saturn) před ním, i Zeus v duchu rodinné tradice svrhl svého otce a zaujal jeho místo vládce bohů. Na rozdíl od něho však nepozřel a neuvěznil ve svých útrobách všechny své děti, nýbrž svou manželku, bohyni Metis. Učinil tak poté, co ji oplodnil - bál se proroctví, že mu porodí silné potomky, kteří ho sesadí z trůnu. I když se Metis a její děti nakonec dostali na svobodu, Dia nikdo nesvrhl a rodinná tradice, kterou založil, zůstala zachována.
Jako jeho otec, i Zeus měl za manželku jednu ze svých sester Héru, s níž - stejně jako s jinými bohyněmi a ženami - zplodil mnoho dětí. Jedním z jeho nejmilejších synů byl hrdina Herakles (římský Herkules), kterého počal se svou ženou jménem Alkmené. Diovými sourozenci byli Deméter (Ceres), Poseidon (Neptun) a Hádes (Pluto). Poté, co byl jeho otec Chronos zavražděn, losoval se svými bratry o to, kdo kde bude panovat. Sám získal vládu nad oblohou, Poseidon nad mořem a Hádes nad podsvětím.
Římský bůh Jupiter byl otcem Martovým (jakkoli je toto spojení nejasné, protože jeho manželka Juno byla podle některých verzí příběhu oplodněna rostlinou). Odtud pramenila víra, že je spjat se všemi Římany přes Martova syna Romula, zakladatele Říma. V každém případě byl pokládán za ochránce a patrona města i celé říše. Římané věřili, že požehnal jejich válečným výpravám, a proto ho uctívali víc než ostatní bohy.
VÝZNAM: Jupiterovy vlastnosti jsou v astrologii spojeny s jeho obrovskými rozměry a představou růstu a rozmachu. Planeta ztělesňuje pozitivní přístup a víru v neomezené možnosti, stejně jako odpor k jakýmkoli snahám o omezování nebo kontrolu. Znamená svobodu při využívání nových myšlenek a zkušeností a je spojena s vědomím, že vše má svůj význam, náboženskou víru, filozofické myšlení a perspektivu do budoucna.
Jupiter užívá života naplno a střídmost je mu cizí. Z jeho vlastností vyniká velkorysost a dobrá vůle. Miluje okázalou společnost, v níž všichni musí mít plnou sklenici a dobře se bavit. Často je - podobně jako Měsíc a Neptun - spojován s náruživostí a problémy s nadváhou.
Chronos (Saturn), Jupiterův otec, významná mytologická postava a ztělesnění rozumu, umírněnosti a sebeovládání, působí jako síla, která krotí jeho (Diovy) neukrotné vlastnosti. Zeus (Jupiter) přesto svého otce sesadil, zbavil moci a vystřídal na trůnu jako vládce všech bohů. V astrologii to znamená, že se Saturnova snaha zabránit Jupiterovu rozhodnutí být svobodný a jednat podle vlastní vůle míjí účinkem.
Zeus (Jupiter) sice také navázal na rodinnou tradici - svrhl svého otce, zmocnil se vlády a následně pozřel svou manželku, aby se mu nestalo něco podobného - jeho děti se však po matčině vysvobození navzdory proroctví trůnu nezmocnily. To naznačuje, že rodinnou tradici pojímá nově a zaujímá pozitivní postoj, kterým ruší letitou kletbu. Není "bázlivou" planetou a v mnoha ohledech se chová tak, jakoby byl nepřemožitelný. Zdá se, že problémy se mu vyhýbají, aniž by si toho obvykle povšiml.
Jen těžko snáší stereotyp a rutinu každodenního života a jakoukoli povinnost pokládá za něco, co je na obtíž - ať jde o práci, nebo vztah. Lidé se silným Jupiterem v horoskopu rozhodně nezvládají obě tyto oblasti lidského života nijak snadno.
V přechodu přes sluneční disk může přinést štěstí - například výhrou v loterii. Význam, který je mu v tomto ohledu připisován, však není vždy zaručený. Nezřídka dokáže překvapit mnohem méně žádoucím výsledkem. Ve vztahu k němu musíme zůstat nezaujatí a jeho vliv zvažovat případ od případu. Je-li například Jupiter v přechodu v konjunkci s Venuší, znamená to, že získáme velkou sumu peněz, ale zároveň to naznačuje, že utratíme víc, než jsme schopni vydělat, a že se můžeme dostat do velkých dluhů.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA