DRUHÁ ČAKRA - SVADHISTHANA (SAKRÁRLÍ ČAKRA, CENTRUM KŘÍŽE)

DRUHÁ ČAKRA - SVADHISTHANA (sakrální čakra, centrum kříže)
Barva: oranžová
Element: voda
Smyslová funkce: chuť
Symbol: lotos se šesti okvětními lístky
Základní princip: tvořivé rozmnožování bytí
Části těla: hýždě, rozmnožovací orgány, ledviny, močový měchýř, vše tekuté jako krev, míza, trávicí štávy, sperma
Žlázy: varlata, vaječníky, prostata
Harmonická funkce: projevuje se v přirozeném splývání s proudem života a svými pocity. Jste vůči jiným lidem a zvlášť vůči druhému pohlaví otevření a přirození. Sexuální spojení s milovaným člověkem je pro vás možností zúčastnit se tance mužských a ženských tvořivých energií, prožít jednotu s celou přírodou a růst k vnitřní úplnosti. Cítíte, že řeka života při tvoření proudí také vaším tělem, duší i vašim duchem. Život vás naplňuje vždy znovu údivem a nadšením. Vaše pocity jsou přirozené, vaše jednání je tvůrčí.
Disharmonická funkce: má svůj původ hlavně v pubertě. Probouzející se sexuální síly vyvolávají nejistotu, protože rodiče a vychovatelé jsou jen vzácně schopní ukázat mladému člověku, jak s nimi správně zacházet. Často je také důsledek nedostatku něžností a tělesné blízkosti v raném dětství. Může dojít k odmítání a popírání sexuality, čímž se ztrácí přirozený projev jejího tvořivého potenciálu a energie se vybíjí nevhodným způsobem - většinou formou přehnané sexuální fantazie nebo potlačené žádosti, která čas od času uniká kontrole. Jiný možný následek je ten, že používáte sexualitu jako drogu. V obou případech vzniká nejistota a napětí ve vztahu k druhému pohlaví. Vaše cítění je hrubé a máte tendenci upřednostňovat uspokojování svých vlastních sexuálních potřeb. Možná také žijete v neustálé touze po naplňujícím sexuálním vztahu, aniž byste pochopili, že příčina, proč se vaše přání neuskutečňuje, je ve vás samých.
Nedostatečná funkce: vzniká ve většině případů v dětství. Pravděpodobně už vaši rodiče potlačovali vlastní smyslnost a sexualitu a vám chyběly smyslové stimulace, dotyky, mazlení a něžnosti. Následkem toho se stalo, že jste se v této oblasti doslova stáhnuli a v pubertě jste potom veškerou na venek se deroucí sexuální energii zcela zablokovali. Toto její potlačení má však za následek nedostatek sebeúcty, neprůchodnost emocí a sexuální chladnost. Život vám připadá smutný a málo cenný.
Druhou čakru lze aktivovat pomocí oranžové barvy, drahokamy karneolem a měsíčním kamenem nebo vůní santalu a ylang ylang.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA