DOBROMYSL OBECNÁ

DOBROMYSL OBECNÁ (Origanum vulgare)
Známá jako oregano je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření, Rostlinka je věrná svému jménu a při delším užívání působí jako antidepresivum. O tomto jejím použití vypovídá i řada lidových názvů, například dobráček, dobrotinka nebo mysl domácí. Při akutních infekcích trávicího a dýchacího traktu pomáhá antiviroticky i antisepticky zejména ve formě oleje, zatímco nálev je vynikající při bronchiálních katarech a suchém kašli a samozřejmě na podporu trávení.
- Nálev je vhodný pro dlouhodobé užívání "na spravení střev". Čajová lžička dobromysli se zalije čtvrtlitrem vroucí vody a nechá se čtvrthodinku vylouhovat. Pijí se 3 šálky denně.
- Oreganový pleťový olej je velmi příjemný čisticí kosmetický přípravek. Pět čajových lžiček čerstvé nati se zalije decilitrem oleje a nechá se přes noc stát v uzavřené sklenici. Vhodné jsou například mandlový, ořechový, olivový, arašídový nebo sezamový. Potom se obsah scedí a nalije do lahve. Uchovává se v chladu a temnu.
- Tinktura z dobromysli se připraví z čerstvé nati, která se vloží do sklenice, v poměru 1:3 se zalije 40% lihem a uzavře. Nechá se 3 týdny na teplém místě, scedí se a nalije do tmavé lahve. Obecné dávkování je 10 kapek třikrát denně.
(Zdroj: moudré knihy a internety)


Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA