CIBULE


Už Paracelsus radil: "Snězme alespoň šest cibulí a devět stroužků česneku týdně." Cibule je účinná proti celé škále baktérií a dokáže potírat trichomoniázní aktivitu v ženských pohlavních orgánech, kterou způsobuje bičenka poševní. Ničí zárodky, které mohou vyvolat zánět močového měchýře a ledvinové infekce. Podporuje odleňování, mírní bronchiální katary, silný kašel a chrapot a právě při zánětech dýchacího traktu skvěle prokazuje i svoje antibiotické vlastnosti. Lze ji použít při nachlazení, chřipce, při zánětech krku, hltanu a vedlejších nosních dutin. Zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku i ve střevech, tvorbu žluče i pankreatických šťáv, je krvetvorná, protizánětlivá, močopudná, dále uvolňuje křeče, roupouští hleny a čistí krev. Odvodňuje a ulevuje srdci, a protože snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá předcházet ateroskleróze a infarktu myokardu. Cibulová kúra se v praxi řady bylinářů osvědčila i při zánětech prostaty. Zevně pomáhá cibulová šťáva při léčbě bradavic, štípanců, nežitů, abscesů, popálenin a bolesti v uších. Používá se ve formě obkladů také při pohmožděninách, natržení svalu nebo šlach a při výronech.
- Při kataru horních cest dýchacích pomůže šťáva ze syrové cibule smíchaná s medem v poměru 2:1 nebo při větších potížích 1:1.
- Cibule jako prostředek proti nachlazení nebo jako prevence byla oblíbená už za časů našich prababiček. Jakmile začalo mírně škrábat v krku, mazaly krajíc chleba sádlem a na něj hustě sypaly nadrobno pokrájenou cibuli. K tradičním prostředkům lidové magie patřily čerstvé plátky cibule, ponechané přes noc na talíři co nejblíže postele. Nemocnému pomáhaly éterické oleje, které vdechoval; stejnou funkci plnil bavlněný váček s kousky čerstvé cibule, který se pokládal na polštář vedle hlavy.
- Při chřipce se šťáva vylisovaná ze tří velkých cibulí nalije na talíř a inhaluje asi tři minuty.
- Tinktura se připraví z čerstvé cibule a 60% lihu, obojí se smíchá v poměru 1:4 a nechá za občasného protřepání dva týdny vyluhovat.
- Cibulový obklad se připraví jednoduše z cibule rozříznuté na dvě poloviny, které se přiloží na výron. Na hmyzí štípance, bradavice, abscesy a popáleniny se aplikují plátky cibule; při bolestech uší se plátek cibule přiloží na postižené místo a upevní šátkem nebo obvazem.
- Čerstvá cibulová šťáva se může kapat přímo do nehojících se nebo zanícených ran.

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA