BOROVICE (PINUS SYLVESTRIS)


Komplex látek borových pupenů je jedním z vůbec nejsilnějších přírodních fytoncidů. Pupeny podporují prokrvení, uklidňují, tlumí záněty a ničí choroboplodné zárodky, jejich éterické oleje zmírňují kašel, ulehčují průduškám, usnadňují dýchání a jsou užitečné zejména v období chřipkových epidemií. Díky svým antibakteriálním účinkům zklidňují přípravky z borových pupenů záněty ledvin a močového měchýře a mírní zduření prostaty. Vzhledem k tomu, že má borovice opravdu silné působení, doporučuje se používat jen krátkodobě.
- Čaj se připraví ze tří polévkových lžic čerstvých nebo usušených borových pupenů, povaří se 2 minuty v litru vody, pak se nechají přikryté chvilku vyluhovat a scedí se. Denně se doporučuje vypít maximálně pět malých šálků. Odvar lze použít i k obkladům.
- Koupele jsou velmi vhodnou formou aplikace a kdysi bývaly vyhlášenou procedurou řady světoznámých lázní. Pět polévkových lžic čerstvých nebo usušených borových pupenů se povaří 2 minuty v litru vody a pak se nechá směs půl hodiny louhovat. Nakonec se přecedí a přidá do koupele. Koupel by neměla trvat déle než 10 minut.
(Zdroj: moudré knihy a internety)

Fotka uživatele Morgana.

Populární příspěvky z tohoto blogu

JMÉNA S TĚŽKOU KARMICKOU ZÁTĚŽÍ

PRSTY NA RUKOU A PSYCHOSOMATIKA

ANDĚLSKÁ ČÍSLA